Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Essentiële oliën in de Aromatherapie?

Wat uitleg over aromatherapie en essentiële oliën

Aromatherapie maakt deel uit van de fytotherapie of kruidengeneeskunde. In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de gehele plant, bloemen, wortels, bladeren, stelen, …. Hiervan maakt men tincturen, thees, siropen, kompressen, wondpappen, enzovoort. Deze worden uitwendig en inwendig gebruikt om een lichaam gezond te houden of gezond te maken. In de aromatherapie gebruiken we niet de gehele plant, maar slechts een klein stukje ervan, namelijk de etherische of essentiële olie. Deze zit in kleine celletjes ergens in de plant: soms in de bloem, soms in het blad of de wortel. Het is een olieachtige, niet vettige, vluchtige stof met een geur. Dit aroma is zeer heilzaam voor lichaam en geest, en wordt vaak ook toegevoegd aan cosmetica of onderhoudsproducten als aangenaam, natuurlijk parfum. Aromatherapie kan bij de behandeling van zowel lichamelijke kwalen als geestelijke ongemakken goede resultaten opleveren, van baby's en kleine kinderen tot ouderen en zelfs bij dieren. Let wel op en raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige.
Versheid is ook van groot belang. Gebruik essentiële oliën daarom niet langer dan 1 jaar na opening, of check de verpakking voor instructies. Neem voor kinderen uitsluitend de allerbeste kwaliteit oliën en gebruik eenzelfde essentiële olie of oliemengsel niet langer dan drie weken achter elkaar, omdat dan de werking vermindert en er gewenningsverschijnselen kunnen optreden. Overschrijd de aangegeven dosis niet en pas alleen sterke verdunningen toe. Voor volwassenen maximaal 3 en voor kinderen maximaal 1,5% in een basisolie. Neem je eigen neus als tester en probeer verschillende essentiële oliën of mengsels uit. Ook kinderen kunnen op deze manier intuïtief vaak heel goed de juiste oliën kiezen. Flesjes met essentiële oliën horen vanzelfsprekend niet thuis in kinderhandjes. Bewaar ze dus altijd buiten hun bereik, op een droge, donkere plaats!

Gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën hebben een krachtig doordringend vermogen en ons lichaam herkent ze niet als lichaamsvreemde stoffen. Allemaal werken ze in op het centrale zenuwstelsel, kunnen ze bacteriën afremmen of zelfs doden, en vergemakkelijken ze de ademhaling. Natuurlijk verschilt de werking wel en is enige kennis vereist als je aromatherapie wilt gaan gebruiken. Welke toepassing wordt gekozen, is enigszins afhankelijk van de te verzorgen kwaal en de persoonlijke voorkeur.

  • Verdampen is voor velen wellicht de meest bekende methode. Wat water met een paar druppels olie in een aromalampje (een kuipje met een kaarsje eronder) en de heerlijke geuren zullen je omringen en ontspannen. Vooral tijdens slapeloze nachten, in stressperiodes en bij angst kan dit erg aangenaam zijn.
  • Verstuiven werkt nog beter, omdat er hier geen warmte aan te pas komt, waardoor de oliën hun werkzame stoffen ten volle behouden. Dit doe je via een speciaal daartoe voorziene verstuiver/vernevelaar, waarin je water doet, met een paar druppels essentiële olie. Dit wordt dan als een soort mist in de ruimte verspreid, in hele kleine druppeltjes. Daardoor wordt de olie nog beter door ons lichaam opgenomen.
  • In bad kan een badolie verschillende uitwerkingen hebben, afhankelijk van welke je neemt. Maar let op: etherische oliën lossen niet op in water en moeten daarom altijd eerst gemengd worden met een neutrale badolie. Op die manier worden de oliën mooi over het water verdeeld.
  • Massage is de meest effectieve manier om etherische oliën te gebruiken. De oliën worden hierbij goed door de huid opgenomen en kunnen zo verlichting brengen bij veel kwalen, ook bij inwendige problemen. Tijdens een massage worden de essentiële oliën ook ingeademd, waardoor de werking nog versterkt wordt. Om met etherische oliën te kunnen masseren moeten deze gemengd worden met een basisolie, zoals Zoete Amandel of Jojoba.
  • Algemeen kunnen we zeggen dat etherische oliën niet onverdund op de huid aangebracht mogen worden, omdat veel oliën in pure vorm de huid kunnen irriteren. Sommige essentiële oliën zoals Lavendel en Tea Tree kunnen lokaal echter wel puur aangewend worden, bijvoorbeeld als parfum, om een wondje te ontsmetten, een wrat te behandelen of een insectensteek te verzachten.
  • Ter verlichting van luchtweginfecties of -klachten kunnen essentiële oliën worden toegevoegd aan heet water, waarmee dan gestoomd wordt. Doe het water in een kom en ga erboven zitten met een handdoek om je hoofd, zodat je de olie ten volle kunt inademen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar verstuiven. Dit is een veiligere, comfortabelere en vaak zelfs effectievere manier om te inhaleren. Ook kun je een paar druppels essentiële olie op een hoek van je hoofdkussen of beddenlaken doen en de werkzame stoffen op die manier inademen.
  • Een kompres is zeer effectief ter verzachting van pijn of het verminderen van ontstekingen. Een warm kompres kan helpen bij rugpijn, reuma, artritis en abcessen. Maak een kommetje heet water en voeg hier een 10-tal druppels etherische olie aan toe. Dompel een schone doek in de vloeistof, knijp het kompres licht uit en leg het zolang op de pijnlijke plek totdat het is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Herhaal enige malen. Een koud kompres geeft verlichting bij hoofdpijn, verstuikingen en zwellingen. De behandeling is gelijk als bij het warme kompres, maar dan met ijskoud water en eventueel zelfs ijsblokken.
  • Veel essentiële oliën zijn zeer giftig. Vraag bij inname van essentiële oliën daarom altijd advies aan een natuurarts of aromatherapeut! Verder werken de meeste oliën via de huid voldoende in op de inwendige organen.
  • Natuurlijke verzorgingsproducten afgestemd op jou huidtype en verrijkt met essentiële oliën, hebben een aangename geur en verzorgen de huid. Gebruik altijd oliën, lotions, crèmes en zalven op plantaardige basis, zonder minerale oliën. Deze leggen geen film over de huid zoals minerale oliën wel doen. Ze sluiten de poriën dus niet af en zorgen ervoor dat je huid ten volle blijft ademen.

Tip!

In de volgende blogjes geef ik wat praktische tips over hoe je zelf aromatherapie kunt toepassen in het dagelijks leven. Ik geef een korte uitleg over enkele essentiële oliën en hun werking. Welke olie wendt je bv. best aan om te ontspannen, in een wakkermakend ochtendbad, bij buikkrampen, hoofdpijn of andere klachten? Lees dus zeker verder via onderstaande links:
https://www.aquara.be/doku.php/blog/enkele_essentiele_olien_en_hun_werking https://www.aquara.be/doku.php/blog/enkele_essentiele_olien_en_hun_werking_deel_2 https://www.aquara.be/doku.php/blog/enkele_essentiele_olien_en_hun_werking_deel_2 https://www.aquara.be/doku.php/blog/hydrolaten_in_de_aromatherapie

Heb je vragen of bedenkingen? Aarzel niet om me te contacteren.