Geniet van deze gezonde, puur plantaardige chocolademousse, zonder schuldgevoelenste moeten hebben over teveel suiker, vet of cholesterol.
Een feestelijk dessert, of een lekker tussendoortje voor groot en klein.
Volledig lactose- en glutenvrij.
Ingrediƫnten voor 6 flinke porties:
200 gram (bij voorkeur rauwe) cacaoboter
200 gram amandelroom (eventueel rijst- of sojaroom)
400 gram zijden tofu (silken tofu)
150 gram ongeraffineerde kokosbloesemsuiker
50 gram rauw (ongeroosterd) cacaopoeder (of meer naar smaak)
1 theelepel vanillepoeder of vanille-extract
bereiding:
Smelt de cacaoboter au bain marie, best in een grote, vuurvaste maatbeker. Laat het niet te heet worde, om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
Voeg alle andere ingrediƫnten toe in de hierboven genoemde volgorde.
Mix met een blender of staafmixer tot een glad geheel. Met een blender wordt het wel een luchtigere mousse.
Verdeel over mooie dessertkommetjes en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.
Serveer met amandelschaafsel, gemalen kokos en/of wat kokosbloesemsuiker naar smaak.
Tips:
In plaats van rauwe cacaoboter kun je ook koudgeperste kokosolie nemen. Als je van kokos houdt, is dit een heerlijk alternatief. Hou je meer van een echt intens chocoladearoma, dan is cacaoboter wel de beste keuze. Je kunt ook de helft cacaoboter een de helft kokosolie gebruiken.
Ik geef in al mijn recepten met chocolade de voorkeur aan
rauwe, dus ongebrande/ongeroosterde cacao, omdat deze nog al haar waardevolle voedingsstoffen bevat. Wil je hierover meer info, dan kun je me steeds contacteren.
De amandel- of rijstroom kun je eventueel vervangen door sojaroom. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een andere plantaardige room, vanwege de smaak, en ook omdat een teveel aan soja in je voeding niet aan te raden is.
Als zoetstof kun je ook (rauwe) agavesiroop gebruiken. Hier heb je minder van nodig en de chocomousse zal nog gladder en luchtiger zijn, maar de glycemische index van agavestroop ligt hoger dan die van kokosbloesemsuiker. Zeker opletten dus voor mensen met (aanleg tot) diabetes.