Inhoud

Maca, de Peruviaanse ginseng

In mijn praktijk heb ik in het verleden al heel wat positieve resultaten geboekt met maca, zowel om vermoeidheid tegen te gaan als bij de verlichting van opvliegers en andere hormonale klachten. Op vraag van vele klanten, geef ik dan ook met plezier wat meer uitleg over dit fantastische voedingssupplement.

Wat is maca?

Maca (Lepidium Meyenii) is een meerjarige plant uit Zuid-Amerika, die meer bepaald hoog in het Peruviaanse Andesgebergte groeit.
Dit knolgewas is de enige eetbare plant die onder extreme weersomstandigheden op een hoogte tussen de 3000 en 4500 meter boven de zeespiegel kan overleven.
De maacawortel lijkt qua kleur op een aardappel, maar heeft de vorm van een grote radijs. De wortels van de plant zijn zeer voedzaam en worden al duizenden jaren door de plaatselijke bevolking gegeten bij haast iedere maaltijd.
Het groeiseizoen van maca duurt ongeveer acht maanden. Die tijd hebben de wortels nodig om hun optimale voedingswaarden te ontwikkelen.
Wanneer de voedingsstoffen hun hoogtepunt hebben bereikt, wordt maca geoogst. De knollen worden in het wild geplukt, schoongemaakt en in stukken gebroken. Daarna worden ze in de open lucht gedroogd, geheel op natuurlijke wijze, dus niet machinaal. Dit droogproces neemt drie maanden in beslag.
Tenslotte worden de gedroogde wortels zachtjes en op lage temperatuur vermalen tot poeder. Op deze manier blijven alle waardevolle bestanddelen behouden.

Waarom maca?

Maca is geen geneesmiddel, maar een zeer rijke voedingsbron met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt daarom gezien als een superfood. Mede vanwege de uitwerking op energie, uithoudingsvermogen, libido en vitaliteit is maca ook bekend onder de naam ‘Peruviaanse ginseng’, of ‘ginseng van de Andes’. Dankzij de rijke voedingswaarde wordt maca beschouwd als een adaptogene plant. Adaptogenen hebben een harmoniserende werking op het lichaam en zorgen ervoor dat disbalansen worden hersteld. Zo geeft maca energie bij een futloos gevoel, bestrijdt het vermoeidheid en heeft het een positieve invloed op je humeur en je geheugen. Verder werkt maca ontspannend en kalmerend bij angst, depressie of stress. Maar het werkt ook goed bij een onevenwicht in de hormoonspiegel en wordt binnen de traditionele geneeskunde dan ook bij zowel mannen als vrouwen ingezet voor de behandeling van geslachts- en hormoongerelateerde aandoeningen.

Wanneer kan je maca gebruiken

Maca kan worden ingezet bij peri- en postmenopauzale klachten, premenstrueel syndroom (PMS), libido- en potentiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, verstoorde hormonale huishouding, botontkalking (osteoporose) en prostaatvergroting. Maca werkt in alle fases van de overgang, zowel in de periode ervoor, tijdens en na de menopauze. Het helpt je om je hormonen weer in balans te brengen en versterkt je botten. Daarnaast is maca rijk aan aminozuren en bevat het 20 essentiële vetzuren. Het is een bron van veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, B, C, D en E, ijzer, magnesium, calcium, kalium en jodium. Het is dan ook een waardevolle aanvulling op een evenwichtige voeding.
Neem je medicijnen of wil je maca gaan gebruiken om klachten te voorkomen of genezen, raadpleeg bij twijfel altijd je behandelend arts of een deskundige.

Hoe kan je maca gebruiken?

Maca kan elke dag geconsumeerd worden en is heerlijk in smoothies, shakes, notenmelk en sapjes. Het poeder is erg lekker in combinatie met rauwe cacao, omdat beide superfoods de smaak van elkaar versterken. Het kan ook toegevoegd worden aan thee, ontbijtgranen, (soja)yoghurt, platte kaas, kwark, desserts, gebak en sauzen.
Macapoeder heeft een zoetige smaak die wel iets weg heeft van butterscotch. De smaak wordt ook weleens omschreven als chocolade- of vanille-achtig.
Maca is een voedingsmiddel en moet in voldoende mate geconsumeerd worden om de voordelen ten volle te ervaren. Overdosering is niet mogelijk. Als je maca wilt inzetten om overgangsklachten of andere kwalen te bestrijden of te voorkomen, neem je best dagelijks 1 tot 2 eetlepels (8 tot 16 gram) maca. Bouw de dosis geleidelijk op, zodat je lichaam langzaam kan wennen. De werking is optimaal wanneer maca gedurende 3 weken dagelijks wordt gebruikt, dan 1 week niet, daarna weer 3 weken wel, enzovoort. 1 of 2 eetlepels gemengd in smoothies is de snelste en eenvoudigste manier om een goede hoeveelheid Maca binnen te krijgen. Probeer bijvoorbeeld deze sinaasappel-vijgen smoothie eens en voeg er wat maca aan toe. Of verwerk het in cakes, zoals in deze dadel-notencake.