Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Zomertijd!

De zomer is weer in het land en dat betekent voor velen: zon, zee en strand.
Wat is er heerlijker dan de zon op je huid te voelen, en haar energie door je heen te laten stromen? Daar geniet toch iedereen van!

Zonnestralen, we hebben ze allemaal nodig, niet alleen voor de energie en het blije gevoel dat ze ons geven, maar ook voor de vitamine D, die onze huid zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Het is daarom van groot belang dat we wanneer het maar kan een tijdje in de zon vertoeven, onbeschermd, zodat het zonlicht haar werk kan doen. Hoe lang dit mogelijk is, hangt af van welk huidtype je hebt. Een donkere huid verbrandt minder snel dan een lichte huid. Algemeen kunnen we zeggen dat een kwartiertje onbeschermd in de zon geen kwaad kan en ons allemaal goed doet. Maar als we te lang zonnebaden, krijgen we te maken met de overbekende gevolgen: de één wordt zo rood als een kreeft, de ander wordt onmiddellijk mooi bruin, en alle opties daartussenin. Alleszins is het zo dat een goede huidbescherming van groot belang is als je voor langere tijd de zon in gaat.

Een natuurlijk zonnebrandproduct samenstellen dat goed werkt en ook nog aangenaam aanvoelt, is niet zo evident. Ik heb er als aromatherapeute jaren over gedaan. Toch kan ik zeggen dat ik intussen tot een goed resultaat ben gekomen. Het is een zonnemelk op basis van verschillende verzorgende plantenoliën die een natuurlijke zonnefilter in zich hebben. Naargelang het huidtype voeg ik daar minerale UV-filters aan toe. Deze zonnefilters leggen een laagje op de huid en beschermen ons zo tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Dit is anders dan bij chemische UV-filters, die in de huid doordringen en zo de UV-stralen absorberen. Ze dringen echter zo diep in het lichaam door dat ze ook in de bloedbaan terecht komen en van daaruit onze hormoonhuishouding verstoren. De veiligheid van vele chemische UV-filters wordt dan ook in vraag gesteld.

Minerale zonnefilters zijn veel minder huidirriterend en daardoor meer geschikt, vooral voor gevoelige huidtypes en kleine kinderen. Ze veroorzaken zelden allergieën en dringen het lichaam niet binnen. Zonneproducten op basis van minerale filters werken ook sneller, zodat je nog kunt smeren vlak voordat je naar buiten gaat. Het enige nadeel is dat je ze goed moet uitsmeren, om te voorkomen dat ze een witte glans op de huid achterlaten. Dat is echter maar een kwestie van even wennen. We willen toch allemaal veilig en gezond de zomer tegemoet.

Heb je vragen over hoe je jezelf of je kinderen het best beschermd, of ben je op zoek naar een natuurlijke bescherming tegen de zon? Neem dan gerust contact met me op.