Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Zoete amandelolie, de basis voor een zijdezachte huid

Aromatherapie, foto van amandelboom Zoete Amandelolie wordt gewonnen door koude persing van de pitten van de amandelen. Let wel, het gaat hier dus om de zoete amandelolie, dus niet om de bittere! Het is een goed vloeibare olie, lichtgeel van kleur en bijna reukloos. Amandelolie is goedkoper en vetter dan de vergelijkbare Abrikozenpitolie, en wordt veelvuldig gebruikt als spijsolie in de voedingsindustrie. Amandelmelk, een mengsel van Amandelolie en water, vertoont veel gelijkenis met moedermelk.
Zoete amandelolie is rijk aan onverzadigde vetzuren, proteïne, carbohydraten, vitamines A en B en de mineralen calcium, ijzer, kalium, magnesium, natrium, fosfor en zwavel. Het is een verzachtende olie, die zowel uitwendig als inwendig veel toepassingen kent.
Amandelolie is Zeer huidverzorgend voor ieder huidtype. Het werkt kalmerend, voedend, beschermend, ontspannend en versoepelend. Deze olie reguleert het vochtgehalte van de huid, vermindert huidirritaties en is een weldaad voor de droge en rijpere huid. Het kan puur of in mengsels gebruikt worden bij eczeem, huidaandoeningen, zonnebrand, schaafwonden, jeuk, rimpels en schilferende (hoofd)huid.
Amandelolie stimuleert de doorbloeding en haargroei, en is zeer geschikt als reinigingsolie. In combinatie met Calendula geeft het een verwarmende babyolie.

Ik geef je alvast enkele handige tips waar je thuis zelf mee aan de slag kunt.

 • Voor een aangename massageolie voeg je enkele druppels essentiële olie toe aan een eetlepel amandelolie. Amandelolie mengt makkelijk met essentiële oliën, voelt heerlijk aan op je huid, smeert makkelijk uit en laat je helemaal ontspannen.
 • Wrijf voor het slapengaan je droge huid of handen, en ruwe plekken op ellebogen, knieën en hielen in met amandelolie. Omdat amandelolie snel intrekt, kan je de olie heel de nacht laten inwerken. 's Morgens zal je huid zachter aanvoelen.
 • Heeft je baby last van een droge, schilferige huid of luieruitslag? Wrijf deze plekken dan in met amandelolie om de huiduitslag te verminderen. Ook voor volwassenen met eczeem of psoriasis werkt deze olie jeukverlichtend.
 • Bij berg op het babyhoofdje verwarm je de Amandelolie en breng je deze overvloedig op de hoofdhuid aan. Laat de olie enige uren tot een nacht inwerken en spoel deze dan met lauwwarm water goed uit. Dit kan naar behoefte herhaald worden.
 • Omdat amandelolie veel essentiële vetzuren bevat, is zij zeer geschikt om te gebruiken als ondersteuning bij wondheling en voor het vervagen van littekens. Masseer de getroffen huid goed in met de amandelolie en laat de olie haar huidregenererende werk doen.
 • Voor de oudere huid is het heilzaam om iedere avond na een bad of douche een weinig olie in de nog iets vochtige huid van gezicht, hals en decolleté te masseren.
 • Een paar druppels amandelolie kan donkere plekken onder je ogen lichter maken en ze in de toekomst voorkomen. Gebruik weinig en breng het voorzichtig aan, want de huid onder je ogen is erg gevoelig.
 • Een droge gezichtshuid heeft extra zachte verzorging nodig. Het is af te raden deze huid met zeep en kraanwater te reinigen, omdat deze niet enkel het vuil verwijderen, maar ook de natuurlijke vetten die je huid beschermen. Een beter alternatief is amandelolie. Breng de olie aan op je gezicht, spoel af met lauwwarm water en dep droog met een zachte handdoek. Dit is tevens een uitstekende manier om make-up te verwijderen, ook rondom de ogen.
 • Omdat amandelolie heel vet is, is het zeer geschikt als hydraterende olie voor de droge huid. Smeer een half uur voor het slapengaan je gezicht in met de olie, verwijder na een half uur de niet-opgenomen olie met mineraalwater en laat de rest heel de nacht inwerken.
 • Amandelolie staat bekend om de versterkende werking op de nagels. Verwarm een paar druppels amandelolie in je hand en masseer je nagelriemen in met de olie. Doe dit meerdere keren per dag voor een optimaal resultaat.
 • Masseer eens een paar druppels amandelolie op je hoofdhuid voordat je je haar wast. Je hoofdhuid zal hierdoor beter beschermd zijn tegen zepen in shampoos, en zal er op den duur ook gezonder uit gaan zien. Wanneer je amandelolie op de haarpunten aanbrengt, zal je haar glanzender en sterker worden.
 • Droog en pluizig haar kan je verbeteren door één maal per week een oliebehandeling te geven: masseer lichtjes een nootje verwarmde amandelolie in je haar, dek af met een warme handdoek en laat (afhankelijk van de droogte van je haar) een paar uur tot een hele nacht inwerken.
 • Inwendig kan Amandelolie toegepast worden als mild laxeermiddel en tegen kriebelhoest. Neem hiervoor enkele keren per dag een theelepel in.
 • Omdat amandelolie veel enkelvoudige onverzadigde vetten bevat, werkt ze ook cholesterolverlagend. De olie is goed te gebruiken in salades en cakes.
 • En tenslotte nog een zeer nuttige en doeltreffende tip voor groot en klein: meerrmaals per dag een druppel Zoete Amandelolie in elk oor lost oorproppen op.