Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Tea Tree, een veelzijdige bacterie- en schimmeldodende olie

aromatherapie, foto teatreetakken

Tea Tree of Theeboom is een vaak gebruikte essentiële olie, die sterk in vet oplosbaar en vetoplossend is. Op deze eigenschap berust een deel van de krachtige antibacteriële werking, en vooral het bijzonder goede vermogen om diep in de huid en het daaronder liggende weefsel door te dringen. In de cosmetica wordt Tea Tree vooral toegepast bij een vette huid en acne. In shampoos wordt het gebruikt om luizen te bestrijden. Verder kan deze olie door zijn schimmelwerende werking succesvol ingezet worden bij huidschimmels en verontreinigingen. Bovendien is de olie pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën. Tea Tree bezit meerdere eigenschappen die het lichaam bij het genezingsproces positief ondersteunen, is goed voor het immuunsysteem en verhoogt de mentale en fysieke weerstand. Deze olie werkt ontsmettend en neutraliseert het gif van de meeste kleine insecten.
Kleine aangetaste plekken op de huid kunnen met 1 druppel pure olie behandeld worden, voor grotere oppervlakken verdun je Tea Tree met een basisolie.

Enkele praktische tips:

  • Masseer littekens dagelijks met een paar druppels Tea Tree.
  • Om bij een verse wond vorming van lelijk littekenweefsel te voorkomen, kan dagelijks een kompres met Tea Tree gebruikt worden.
  • Ter verzachting van schaaf- en snijwonden of infecties, maak je de aangetaste plekken eerst goed schoon met lauw water. Daarna kun je dagelijks 1 druppel Tea Tree puur op de wond aanbrengen. Je kunt de olie eventueel ook verdunnen in een basisolie of Aloe Vera gel.
  • 1 druppel pure Tea Tree olie op een insectensteek of -beet laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn.
  • Bij brandwonden is een Tea Tree zalf zeer effectief.
  • Voor een aromatisch kopje kruidenthee kun je 1 druppel Tea Tree oplossen in een lepeltje honing of agavesiroop. Voeg dit toe aan een kop van je favoriete kruideninfusie. Kamillethee is hiervoor zeer geschikt.
  • Voor een heerlijk verfrissend voet- of handbadje, vul je een klein potje van 50 milliliter met badzout. Doe hierbij 7 druppels Tea Tree olie. Schud dit mengsel goed en voeg het toe aan een teiltje warm water. Dit aangenaam geurende badje ontsmet en verzorgt de huid en maakt ze weer helemaal glad.

Opgelet! Theeboom moet je steeds spaarzaam en gericht toepassen. Deze olie kan bij veelvuldig gebruik huidirritaties veroorzaken. Door het hoge gehalte aan terpenen en fenolen is Tea Tree giftig voor katten en andere kleine roofdieren. Bij deze dieren mag het daarom niet ingezet worden voor de bestrijding van vlooien en dergelijke. Vaak wordt aangeraden Tea Tree in te nemen bij bijvoorbeeld griep of schimmelinfecties. Doe dit echter nooit op eigen houtje, maar uitsluitend onder toezicht van een deskundige.

Tea Tree is, evenals diverse andere essentiële oliën, verkrijgbaar bij aQuara. Voor een beknopte selectie, neem een kijkje op deze pagina.