Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Jojobaolie, een weldaad voor de huid

aromatherapie, foto jojobaplant met vruchten

Jojobaolie of Jojobawas wordt geperst uit de zaden van de Jojobastruik. De olie is zeer licht. Hij is rijk aan onverzadigde vetzuren en bevat veel vitamine E, waardoor hij niet ranzig wordt. Jojoba is in feite een was zoals bijenwas, maar wordt vanwege de vloeibaarheid meestal als olie benoemd. Indianen kenden Jojobaolie al als allesgenezend middel bij huidziekten, oogontstekingen, keelontstekingen en andere kwalen. De olie werd ook voor huid- en haar verzorging gebruikt. Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigde de ontstekingsremmende werking van Jojoba, wat deze waardevol maakt bij de verzorging van huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, littekens en ontstekingen.

Jojobaolie verzacht oogontstekingen en kan ervoor zorgen dat je wimpers sterker worden of minder snel uitvallen. Omdat Jojobawas niet vet aanvoelt, is het een perfecte natuurlijke basis voor make-up, dagcrèmes en andere verzorgingsproducten. Deze olie assimileert heel goed met de huid, hydrateert de bovenste huidlagen uitstekend, reguleert de vochtbalans van de huidcellen, vertraagt de afgifte van talg en is hierdoor bijzonder geschikt voor de verzorging van een vette huid en acne. Door de verzachtende en gladmakende werking is de olie in lage concentraties echter ook goed voor de verzorging van een droge en gevoelige huid.

Jojobawas beschermt huid en haar tegen weersinvloeden en tegen zonnestralen (natuurlijke beschermingsfactor 4) en zorgt ervoor dat de huid lang bruin blijft. Ook in de haarverzorging is Jojobaolie goed inzetbaar en zeer geliefd, onder andere bij schilfers of beschadigd haar. Het bevordert de natuurlijke haargroei en geeft het haar en mooie, natuurlijke glans. Het wordt daarom ook vaak toegevoegd aan shampoos en haarconditioners.

Door het hoge gehalte aan tocoferol oxideert Jojobawas slechts langzaam. De olie blijft lang stabiel en stimuleert het herstel van littekens. Het is een natuurlijke antioxidans, dus uitstekend geschikt voor de ouder wordende huid en ter bestrijding of voorkoming van rimpels. Jojobawas laat zich goed mengen met etherische oliën en alle andere basisoliën, en is zeer geschikt als massageolie. Het dringt zeer goed in de huid en laat geen vetvlekken achter op kleding en lakens.

Enkele tips:

  • Als je geplaagd wordt door couperose of rimpels voeg je 6 druppels EO (= essentiële olie) Palmarosa toe aan een eetlepel Jojobaolie en wrijf je hiermee elke avond het gezicht licht in.
  • Als je te kampen hebt met pijnlijke voeten, meng dan 1 druppel EO Pepermunt met 1 eetlepel Jojobaolie en voeg dit mengsel toe aan een lauwwarm voetbad. Baad de voeten 10 tot 15 minuten.
  • Maak van 10 druppels EO Neroli of Roos en 50 milliliter Jojobaolie een heerlijk natuurlijk parfum, dat lang actief blijft.
  • Bij een onzuivere huid kun je 5 tot 10 druppels EO Tijm toevoegen aan 50 milliliter Jojobaolie en hiermee de huid 2 keer per dag verzorgen.
  • Bij een vette of onreine huid kun je 6 druppels EO Wierook mengen met 50 milliliter Jojobaolie en dit mengsel 2 keer per dag op de huid wrijven.
  • Voor een rustgevend bad dat het immuunsysteem ondersteunt, meng je 4 druppels EO Vetiver en 1 druppel EO Pompelmoes met een theelepel Jojobaolie. Voeg dit mengsel toe aan een warm bad.

Opgelet! Jojobaolie wordt over het algemeen heel goed verdragen. Er zijn geen negatieve huidreacties bekend. Maar aangezien wij geen wassen kunnen verteren, is deze olie niet geschikt voor inwendig gebruik.
Jojobaolie is, evenals heel wat andere plantenoliën, verkrijgbaar bij aQuara. Neem gerust contact op voor meer informatie.