Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Hydrolaten in de aromatherapie

Een woordje uitleg over hydrolaten

aromatherapie, hydrolaten, foto bloemblaadjes

Bij de stoomdestillatie van essentiële oliën wordt bronwater gebruikt om het plantenmateriaal te verwarmen waar de olie uit gewonnen wordt. De olie drijft dan op het water en kan zo makkelijk verzameld worden. Het overblijvende water, dat nog een klein deeltje van de geur en werking van de etherische olie in zich heeft, noemen we hydrolaat of bloemwater.
Hydrolaten of bloemenwaters werden vroeger beschouwd als een bijproduct van essentiële oliën en daarom jammer genoeg erg onderschat. Tegenwoordig worden hydrolaten echter vaak op zichzelf gewonnen. Ze kunnen namelijk heel goed toegepast worden in de natuurlijke cosmetica. Hydrolaten zijn immers veel milder dan de essentiële oliën zelf en dus zeer geschikt voor een gevoelige huid en voor kinderen. Ze kunnen onverdund op de huid gebruikt worden: als natuurlijke lotion, in een kompres, ter reiniging of ter ontsmetting. Ook inwendig kunnen ze worden toegepast als smaakmaker of als mild genezend middel.

Enkele tips

  • Roomse Kamille is zeer geschikt om op de beddenlakens te sprenkelen ter bevordering van een goede nachtrust. Dit hydrolaat werkt verzachtend en reinigend voor een geïrriteerde huid. Je kunt de aangetaste plekken deppen met een kompres gedrenkt in Kamillehydrolaat of het zo op de aangedane huid sprayen. Het is ook ideaal om babybilletjes te reinigen of luieruitslag te verzachten.
  • Korenbloem is effectief bij ontstoken of geïrriteerde rode ogen. Het beste werkt het als je de ogen dept met een erin gedrenkt kompres, eventueel vermengd met Kamillehydrolaat. Is dit te pijnlijk, dan kun je de ogen ook spoelen met dit hydrolaat.
  • Lavendel is zeer geschikt om wonden te reinigen en ter afkoeling bij zonnebrand. Dit hydrolaat kan verder prima gebruikt worden om make-up te verwijderen of om het gezicht te reinigen.
  • Oranjebloesem is ideaal als natuurlijk parfum. Een scheutje van dit hydrolaat in het badwater geeft een frisse geur en verzorgt de huid. Het kan ook gebruikt worden als huidlotion na het baden, of toegevoegd worden aan (kinder)kruidenthee om de slaap en de spijsvertering te bevorderen.
  • Pepermunt werkt prima als lotion bij insectenbeten of jeuk. Verder is dit hydrolaat zeer geschikt om op warme dagen gezicht en lichaam te verfrissen. Een sprayflesje gevuld met Pepermunthydrolaat is dan ook een mooie aanvulling voor de natuurlijke reisapotheek.
  • Roos is een zeer bekend hydrolaat met een heel breed werkingsveld. Het wordt vaak gebruikt in de huidverzorging, maar kent ook haar toepassingen in de keuken. Dit hydrolaat is verder goed inzetbaar om koorts te bestrijden, ook bij kinderen. Leg hiervoor een in Rozenwater gedrenkt kompres op het voorhoofd.
  • Salie is goed om mee te gorgelen bij keelpijn of ontstoken tandvlees, eventueel vermengd met Kamille. Dit mengsel mag bij keelpijn doorgeslikt worden voor een nog diepere werking.
  • Tijm werkt verzachtend bij verkoudheden en/of hoest. Maak een siroop van Tijmhydrolaat met honing of agavestroop, eventueel in combinatie met de hydrolaten van Pepermunt en/of Grove Den.

Opmerking Let altijd goed op waar je hydrolaten aanschaft. IN de apotheek of supermarkt zijn ze vaak vermengd met alcohol of andere onnodige toevoegingen. In dit geval spreken we niet meer over een puur hydrolaat en de werking is ook heel anders.
Als aromatherapeute gebruik ik hydrolaten in nagenoeg al mijn verzorgingsproducten, puur of in combinatie met plantenoliën en essentiële oliën. Ook voor afzonderlijke hydrolaten of meer info over het gebruik ervan kun je bij aQuara terecht.