Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Enkele essentiële oliën en hun werking deel 3

In deze blog geef ik nog een aantal tips om zelf aan de slag te gaan met essentiële oliën.
Wat aromatherapie en essentiële oliën precies zijn, kun je lezen in dit stukje. Nog meer tips vind je hier en hier.

Niaouli verhoogt de weerstand bij verstuiving in de ruimte. Tevens verlicht het allerlei infecties aan de luchtwegen. Deze olie is antiseptisch en wondhelend, vooral bij brandwonden, en zorgt voor een betere doorbloeding.

Eucalyptus Globulus is ideaal om te verstuiven bij luchtweginfecties en om koorts te verlagen. Het is de meest bekende Eucalyptusolie, die zeer veel wordt toegepast. Deze olie mag echter niet gebruikt worden bij kinderen of overgevoeligheid.
Eucalyptus Radiata is veel milder en werkt antiviraal en immuunstimulerend. Deze olie is ook zeer geschikt om te verstuiven bij luchtweginfecties. Vooral dan bij kinderen en overgevoelige personen, waar de agressievere Globulus soort dus niet gebruikt mag worden.

Grove Den heeft eveneens een gunstige invloed op klachten van de luchtwegen. Deze olie werkt goed in bad of in de verstuiver. Enkele druppels Grove Den zorgen voor een frisse, gezonde atmosfeer en een aangename geur. Dennenolie werkt verlichtend bij griep, verkoudheid, sinusitis, bronchitis, hoest, hooikoorts en astma. Deze olie verdrijft bovendien onaangename geurtjes en is heilzaam bij depressies en hoofdpijn.

Hysop kun je prima verstuiven bij luchtwegklachten, maar ook bij allergieën zoals astma, huisstofmijt en hooikoorts. Het is echter ook goed te gebruiken als aroma in bad, sauna of verdamper. Enkele druppels in de verstuiver stimuleren de geest, verdrijven vermoeidheid en verhogen de concentratie.

Wilde Roos, ook wel Cisteroos of Zonneroosje genoemd, verhoogt de weerstand, specifiek tegen kinderziekten. Bij verstuiving is de geur van deze olie nogal overheersend. Daarom los je Zonneroos best op in een basisolie, bij voorkeur Zoete Amandel, dan komt de geur heel goed tot zijn recht. Hiermee kun je het lichaam naar behoefte masseren of inwrijven. Ook huidaandoeningen als eczeem en psoriasis hebben er baat bij.

Cipres is heilzaam bij overmatige transpiratie en werkt vochtafdrijvend. Regelmatige voetbaden met deze olie kunnen sterk zweten verminderen en een paar druppels in de schoenen werken goed om de geur van zweetvoeten te verdrijven. Als je aanleg hebt voor spataderen kun je de benen dagelijks insmeren met een mengsel van 10 druppels Cipres en 1 eetlepel Zoete Amandelolie om de vaatwanden te verstevigen. Bij couperose voeg je 3 druppels Cipres toe aan 1 eetlepel Rozenbottelolie. Met dit mengsel kun je dagelijks de couperose plekken licht masseren. Cipres werkt in veel gevallen goed tegen bedplassen bij kinderen. Los hiervoor een paar druppels Cipres op in wat Sint-Janskruidmaceraat, en wrijf hiermee de buik, de binnenkant van de billen en eventueel de voetzolen in. Dit doe je voordat het kind naar bed gaat, en eventueel nog een keer 's ochtends na het opstaan.

Cajeput maakt spieren soepel, is heilzaam bij sportblessures en wordt daarom veel gebruikt in (sport)massageolie. Cajeput is ook een uitstekend middel tegen hoofdluis. Maak een mengsel van 1 deel Cajeput met 3 delen Olijfolie en wrijf hiermee de hoofdhuid elke avond in. Bij oorpijn dep je de gehoorgang met 1 druppel Cajeput op een wattenstaafje. Bij middenoorontsteking los je een paar druppels Cajeput op in Sint-Janskruidmaceraat en druppel hiervan meermaals per dag een druppel in elk oor. Tip: leg om de pijn te verzachten regelmatig een kompres gedrenkt in lauwe kamillethee tegen het oor.

Synergieën van essentiële oliën

Naast de afzonderlijke essentiële oliën zijn er in de handel ook allerlei synergieën of mengsels van verschillende oliën verkrijgbaar: ontspanningsmix, luchtwegenmix, spijsverteringsmix, muggenmix, enzovoort. Ik raad echter aan erop te letten dat er niet al te veel oliën in een mengsel verwerkt zitten, drie tot vier zou het maximum moeten zijn, om de goede werking van de synergie te garanderen. Ik geef ter verduidelijking enkele voorbeelden van werkzame mengsels.

  • Niaouli, Eucalyptus en Grove den: verstuiven bij luchtweginfecties.
  • Oregano, Zonneroos en Ravintsara: verstuiven als weerstandverhogend middel.
  • Mandarijn, Lavendel en Kamille in Zoete Amandelolie: voor de verzorging van de babyhuid. Dit mengsel is ideaal als huidolie of voor in bad.
  • Majoraan, Kardamom en Lavendel in Zoete Amandelolie: ter verlichting van darmkrampjes bij baby's. Masseer hiervoor baby's buikje, zoals eerder beschreven, altijd in wijzerzin. Doe dit best niet vlak na een voeding.

Tot besluit

Heb je twijfels bij de toepassing van essentiële oliën, vraag dan altijd raad aan een aromatherapeut. Vooral bij kleine kinderen en zwangerschap is de nodige voorzichtigheid geboden. Let ook altijd goed op welke oliën je aankoopt. Ze zijn bij voorkeur biologisch of afkomstig van wildpluk. Op het etiket moet tenminste de herkomst en de Latijnse benaming vermeld staan als het om echte essentiële oliën gaat. In de reguliere handel zijn essentiële oliën vaak vermengd met alcohol of andere onzuiverheden. Heb je hier vragen over of wil je weten welke merken geschikt zijn, ik help je graag verder. Alle besproken essentiële oliën heb ik steeds in voorraad en andere oliën zijn verkrijgbaar op bestelling. Wil je hierover nog meer informatie, ik geef op aanvraag met plezier een infosessie op maat over dit onderwerp.