Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Enkele essentiële oliën en hun werking deel 2

In deze blog geef ik nog een aantal tips om zelf aan de slag te gaan met essentiële oliën.
Wat aromatherapie en essentiële oliën precies zijn, kun je in dit stukje lezen. Nog meer tips vind je hier

Marjolein of Majoraan, niet te verwarren met Oregano, werkt bloeddrukverlagend, stimuleert de doorbloeding, ontspant en verlicht allerlei krampen zoals buikpijn en menstruatiepijn, maar ook spierkrampen. Deze olie werkt het beste opgelost in een massageolie. Bij oorpijn kun je enkele druppels Marjolein op een wattenstaafje doen en hiermee de gehoorgang deppen.

Gember is een mooie toevoeging aan massageoliën om spier- en gewrichtsklachten te verlichten, maar het werkt ook goed bij allerlei infectieziekten. Bij griep of verkoudheid kun je 5 tot 10 druppels Gember mengen met een neutrale badolie, dit toevoegen aan een warm bad en hierin 15 tot 20 minuten baden om de afweer te versterken. Doe bij (zwangerschaps)misselijkheid of reisziekte een druppel gember op een zakdoekje en snuif de geur goed op.

Ylang Ylang in het bad of in de verstuiver brengt de hormonen weer in evenwicht. De geur is aangenaam, maar erg overheersend. Daarom wordt deze olie vaak gecombineerd met andere oliën zoals Bergamot, voor een nog krachtigere kalmerende werking. Bij futloos, bros of afbrekend haar en haaruitval kun je enkele druppels Ylang Ylang toevoegen aan een milde natuurlijke shampoo. Voor de behandeling van menstruatie- of overgangsproblemen kan je enkele druppels Ylang Ylang toevoegen aan een massageolie en hiermee de buik met beide handen in cirkelende bewegingen masseren. Bij broze nagels kun je 5 druppels Ylang Ylang toevoegen aan een eetlepel Tarwekiemolie en hiermee 's avonds voor het naar bed gaan de nagels en het nagelbed masseren.

Sandelhout zit verwerkt in heel wat parfums en verzorgingsproducten.
Het is een zeer geschikte olie voor in bad, met een aangename geur en een harmoniserende werking op lichaam en geest. Ook in verstuiver of verdamper doet deze olie het prima om depressiviteit te verdrijven of de weerstand te verhogen. Sandelhout combineert goed met Ylang Ylang en allerlei Rozensoorten.

Pepermunt bevordert de concentratie, en werkt goed tegen hoofdpijn, misselijkheid en wagenziekte. Doe een paar druppels op een zakdoekje en ruik eraan, of wrijf de slapen in met een basisolie waaraan een paar druppels zijn toegevoegd. Bij een slechte adem poets je de tanden 2 keer per dag met een tandenborstel waarop je een druppel Pepermunt sprenkelt. Heb je kiespijn, wrijf de pijnlijke tand in met een druppeltje van deze olie. Als je last hebt van hoofdpijn of migraine, masseer je de slapen met 2 druppels Pepermunt. Let hierbij wel op voor de ogen, want deze olie werkt hierop enorm prikkelend. Opgelet: doe nooit pepermunt in bad, die werkt te verkoelend. Gebruik deze olie ook best niet vlak voor het naar bed gaan, vanwege de oppeppende werking.

Rozemarijn is dé olie om vermoeidheid te verdrijven en de bloeddruk op peil te houden. Deze olie werkt opwekkend en geeft energie en is ideaal in een ochtendbad of -douche, om de dag fris te beginnen, natuurlijk altijd opgelost in een badolie, badzout of je douchegel. Bij futloos haar of hoofdroos kun je enkele druppels Rozemarijnolie toevoegen aan een natuurlijke shampoo. Bij stress en oververmoeidheid kun je 10 à 15 druppels Rozemarijn mengen met een neutrale badolie of badzout, dit mengsel aan een niet te warm bad toevoegen en daarin ongeveer 20 minuten baden. Bij gezwollen enkels of kneuzingen wrijf je de plekken in met een mix van 5 tot 7 druppels Rozemarijn in een eetlepel Sint-Janskruidmaceraat. Bij gewrichts-, spier- en zenuwpijn vermeng je 6 à 12 druppels Rozemarijn met 3 eetlepels Walnootolie en masseer je hiermee 2 keer per dag de pijnlijke plekken. Gebruik Rozemarijnolie beter niet vlak voordat je naar bed gaat, vanwege de stimulerende werking.

Oregano is één van de meest krachtige antiseptische oliën en doodt vele bacteriën, schimmels en virussen. Hij wordt daarom veel gebruikt voor de behandeling van allerlei infecties. Het is ook een goede slijmoplosser en immuunstimulerend middel. Verder heedft Oregano pijnstillende eigenschappen. Bij spierpijn maak je een papje van groene klei en water, waaraan je enkele druppels Oregano toevoegt. Bedek met dit mengsel de pijnlijke plaatsen en laat dit 15 tot 20 minuten inwerken. Om spierpijn of artritis te verzachten kun je 20 druppels Oregano toevoegen aan 50 milliliter Sint-Janskruidmaceraat en met dit mengsel de pijnlijke plekken masseren. Bij zenuwpijnen en bij gordelroos is het heilzaam om 10 druppels Oregano toe te voegen aan 50 milliliter Zoete Amandelolie en hiermee dagelijks of naar believen de plekken in te smeren.

Ravintsara werkt slaapbevorderend en is heilzaam bij verkoudheid en andere virusinfecties. Wrijf rug, borst en voetzolen in met een basisolie waaraan je enkele druppels Ravintsara hebt toegevoegd. Deze olie is ook zeer geschikt voor gebruik bij kinderen. Bij ziekte kun je de olie verstuiven in huis, vooral dan in de slaapkamer. Ravintsara heeft sterke antivirale, antibacteriële en slijmoplossende eigenschappen en werkt op dit gebied beter dan de vaak gebruikte Tea Treeolie. Bij wondjes en zweertjes sprenkel je 3 druppels Ravensara op een vochtig watje en dep je de aangetaste huid hiermee meermaals per dag.

Let op!

Heb je twijfels bij de toepassing van essentiële oliën, vraag dan altijd raad aan een aromatherapeut. Vooral bij kleine kinderen en zwangerschap is de nodige voorzichtigheid geboden. Let ook altijd goed op welke oliën je aankoopt. Ze zijn bij voorkeur biologisch of afkomstig van wildpluk. Op het etiket moet tenminste het land van herkomst en de Latijnse benaming duidelijk vermeld staan als het om echte essentiële oliën gaat. In de reguliere handel zijn essentiële oliën vaak vermengd met alcohol of andere onzuiverheden. Heb je hier vragen over of wil je weten welke merken geschikt zijn, ik help je graag verder. De bovengenoemde essentiële oliën heb ik ook steeds in voorraad, andere oliën zijn verkrijgbaar op bestelling.