Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Enkele essentiële oliën en hun werking

In een vorig stukje legde ik uit wat aromatherapie precies is, op welke manieren het kan worden toegepast en waarop je daarbij zoal moet letten.
Maar welke essentiële oliën kun je nu zelf veilig gebruiken en hoe ga je tewerk? De mogelijkheden zijn eindeloos en ik kan ze niet allemaal uitgebreid bespreken. Maar ik geef je alvast enkele praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Roomse Kamille verzacht en verzorgt de huid. Bij huidletsels is het effectief wanneer je de getroffen plekken dept met een watje waarop je 2 tot 3 druppels roomse Kamille sprenkelt. Deze olie is ook ideaal voor in bad, vooral bij gevoelige huid en eczeem. Het is één van de meest geschikte oliën voor kinderen. Vooral als ze angst of pijn hebben, kunnen een paar druppels op een zakdoekje of op hun hoofdkussen rust brengen. Bij reflux werkt het verstuiven van Roomse Kamille vaak goed, zeker als ondersteuning bij osteopathiebehandelingen.
Nog een tip: de kruideninfusie van kamille (kamillethee) werkt ook verzachtend bij allerlei spijsverteringsproblemen en mag aan baby's gegeven worden.

Echte Lavendel is wellicht de bekendste en meest gebruikte etherische olie. Het verzorgt en desinfecteert de huid. Doe bij wondjes een druppel pure Lavendelolie op de gekwetste plek in plaats van een ontsmettingsmiddel. Dit werkt zeer reinigend en tegelijk genezend. Brandwonden koel je altijd eerst met koud stromend water. Daarna breng je 1 tot 2 druppels Lavendel op de wond aan, eventueel gemengd met Aloë Vera gel. Herhaal dit om het uur, totdat de pijn vermindert. Bij insectenbeten of -steken breng je een druppel pure Lavendelolie op de pijnlijke plaats aan. Bij een bijen- of wespen steek verwijder je natuurlijk eerst de angel. Je kunt ook 2 tot 3 druppels Lavendel op een vochtig watje doen en dit op de gewonde plek houden. Zwelling en pijn blijven dan uit. Bij slapeloosheid is het heilzaam om enkele druppels Lavendel op het hoofdkussen te sprenkelen, of in de slaapkamer te verstuiven. Lavendel is ook ideaal voor een rustgevend bad en werkt pijnstillend. Los hiervoor enkele druppels Lavendel op in een basisolie zoals Amandel of Jojoba. Masseer bij hoofdpijn de slapen met een druppeltje pure Lavendelolie. Lavendel versterkt de werking van andere oliën en kan met bijna iedere etherische olie goed gemengd worden.

Rode Mandarijnschil ontspant, bevordert een goede nachtrust en verbetert de concentratie. Dit is de olie bij uitstek om te verstuiven in de kinderkamer of om op het beddenlaken te doen voor een gezonde slaap. Kinderen houden over het algemeen ook erg van deze geur. In combinatie met Lavendel en Roomse Kamille krijg je een zeer ontspannend mengsel. Mandarijnschil in de verstuiver helpt bij angsten, verdriet of depressie. Deze olie werkt algemeen kalmerend op de spijsvertering en versterkt maag en lever. Om rimpels en een vermoeide huid tegen te gaan, voeg je 4 druppels Mandarijn toe aan een eetlepel Amandel- of Tarwekiemolie. Breng dit 's avonds voor het naar bed gaan op het gezicht aan.

Zoete Sinaasappel vermindert angst, stress en vermoeidheid. Deze olie geeft een frisse geur bij verstuiving, maar is ook prima te gebruiken in een ontspannende massageolie. Ook kinderen houden er meestal van. Om rimpels te bestrijden kun je 5 druppels Sinaasappel toevoegen aan 1 eetlepel Tarwekiemolie en hiermee 's avonds de huid inwrijven. Als je last hebt van slapeloosheid of slecht en onrustig slapen, sprenkel je een paar druppels Sinaasappel op het hoofdkussen of doe je 8 druppels in de vernevelaar. Bij angsten kun je 2 druppels Sinaasappel op een zakdoekje sprenkelen en meermaals per dag inhaleren.
Tips voor in de keuken: voeg eens enkele druppels Sinaasappelolie toe aan je cake- of pannenkoekenbeslag. Of los een druppel op in een lepeltje honing of agavesiroop en voeg dit mengsel toe aan een kop warme chocolademelk of kruidenthee. Ook in limonade of sinaasappelsap kan dit een verrassende toevoeging geven.

Citroenschil verdrijft bij verstuiving onaangename geuren en ontsmet de ruimte. Deze olie kan daarom goed aangewend worden in een ziekenkamer.
Als je last hebt van slaapproblemen, kunnen enkele druppels Citroen in de verstuiver of op het hoofdkussen je tot rust brengen en het inslapen bevorderen. Als deze olie in kantoor of werkkamer verdampt wordt, verhoogt dit de concentratie en de productiviteit stijgt. Bij ruwe handen of voeten en afbrekende nagels voeg je 3 druppels Citroen toe aan één eetlepel lauwwarme Amandelolie. Smeer hiermee 's avonds handen, voeten of nagelriemen in.
Verder zijn citrusoliën en dan vooral de Citroen zeer geschikt om lijmresten te verwijderen van bv. glazen potjes.

Tea Tree werkt ontsmettend en schimmeldodend. Kalknagels en zwemmerseczeem kun je behandelen met Tea Tree olie. Kleine lokale plekjes mag je puur aanstippen, voor grotere huidoppervlakken los je enkele druppels op in een basisolie. Als je last hebt van luizen kun je enkele druppels toevoegen aan een milde natuurlijke shampoo. Preventief kun je tegen luizen een druppel Tea Tree achter elk oor sprenkelen, en eventueel op jassen en mutsen van kinderen. Masseer littekens dagelijks met een paar druppels Tea Tree. Om bij een verse wond vorming van lelijke littekens te voorkomen, kan dagelijks een kompres met Tea Tree gebruikt worden. Ter verzachting van schaaf- en snijwonden of insectensteken maak je de aangetaste plekken eerst goed schoon met lauw water. Daarna kun je dagelijks 1 druppel Tea Tree puur aanbrengen, of voor grotere wonden verdund in een basisolie.

Basilicum bevordert de concentratie en werkt ontkrampend. Deze olie is het meest geschikt om te verwerken in een massageolie, vooral om buikpijn en misselijkheid te verlichten. Los hiervoor een paar druppels basilicum op in wat Zoete Amandelolie en masseer hiermee de buik met cirkelvormige bewegingen, altijd in de richting van de klok. Dit is zeer belangrijk om de darmwerking niet te verstoren. Als je een aft voelt doorkomen, kun je deze onderdrukken door ze aan te stippen met een druppel Basilicumolie. Ook wratten verdwijnen sneller als je ze dagelijks 2 maal aanstipt met een druppel Basilicum.

Kardamon in de verstuiver werkt goed bij luchtweginfecties, bronchitis, verkoudheid en hoest. Deze olie verlicht bij massage van de buik darmkrampen en bevordert de spijsvertering. Opgelet: zoals al werd vermeld, is het belangrijk om de olie op te lossen in een basisolie en steeds te masseren in wijzerzin.

Tip! In een volgende blog komen weer enkele andere nuttige essentiële oliën aan de beurt.
De bovengenoemde essentiële oliën heb ik ook steeds in voorraad, en andere oliën zijn verkrijgbaar op bestelling.