Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Een woordje uitleg over natuurlijke verzorgingsproducten

cosmetica, foto lavendelveld

In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over natuurlijke verzorgingsproducten. Wat is natuurlijke cosmetica precies? Aan welke voorwaaden moet deze voldoen? Wat kunnen deze verzorgingsproducten jou bieden of welke voordelen hebben ze voor je huid en het milieu? Op deze vragen probeer ik hier een antwoord te geven. Zijn er toch nog dingen niet helemaal duidelijk of wil je meer informatie, contacteer me dan gerust.

Wat zijn natuurlijke verzorgingsproducten en hoe worden ze verpakt?

Natuurlijke cosmetica worden met zorg samengesteld uit de werkzame stoffen die de natuur ons biedt, zoals plantaardige oliën, hydrolaten (gedestilleerde kruiden- of bloemenwaters), essentiële of etherische oliën en kruiden van biologische landbouw of van wilde planten (wildpluk). De productiemethodes zijn milieuvriendelijk en zo natuurlijk mogelijk. De basis- en eindproducten zijn biologisch afbreekbaar en er worden geen dierproeven uitgevoerd, noch op de grondstoffen, noch op het eindproduct. De gebruikte verpakkingen zijn recycleerbaar en zo milieuvriendelijk mogelijk. Geen overbodige doosjes of verpakkingsmateriaal dus. Potjes en flesjes moeten vooral functioneel zijn en ervoor zorgen dat het product optimaal bewaard blijft. Planten- en essentiële oliën worden bijvoorbeeld geleverd in donkere flesjes, zodat ze niet ranzig worden en zodat hun werkzame stoffen tenvolle bewaard blijven.

Voor wie zijn natuurlijke verzorgingsproducten geschikt?

Ambachtelijk bereide, natuurlijke cosmetica zijn bruikbaar voor ieder huidtype en voor elke leeftijd. Ze zijn echter zeer mild en daardoor heel geschikt voor baby's, (kleine) kinderen, ouderen met een tere of kwetsbare huid en mensen met een gevoelige of allergische huid. Er wordt geen gebruik gemaakt van minerale oliën, synthetische toevoegingen of conserveringsmiddelen die irritaties kunnen veroorzaken en de ingrediënten kunnen voor iedereen individueel gekozen worden. Eczeem, huiduitslag, schrale of beschadigde huid en andere huidaandoeningen zijn vaak het gevolg van het verkeerd gebruik van cosmetica. Heb je last van allergische reacties en weet je niet goed van waar die komen, of ben je al langer op zoek naar een bepaald verzorgingsproduct voor je huid, maar weet je niet waar je dat kan vinden, dan kan ambachtelijk bereide, natuurlijke cosmetica je een oplossing bieden. Er is geen betere verzorging voor je huid dan een olie, melk, lotion, zalf of crème die enkel bestaat uit stoffen die je huid onmiddellijk herkent en die je lichaam dus ten volle kan opnemen en benutten. Doordat natuurlijke verzorgingsproducten op maat kunnen worden samengesteld, kunnen ze ook worden aangepast aan ieders noden en behoeften. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor een bepaalde olie, dan zoeken we samen naar een passend alternatief dat je wel goed verdraagt.

Nuttige tip

Als je twijfelt of een bepaald produt voor jou geschikt is of als je veel last hebt van allergieën, is het belangrijk het zekere voor het onzekere te nemen. Daarom raad ik je dan aan om voor alle veiligheid, voordat je een nieuw middel gaat gebruiken, eerst een allergietest uit te voeren. Smeer een beetje zalf of crème op een stukje van je huid. Een ideale plaats hiervoor is aan de binnenkant van de elleboog. Plak de plek eventueel af met een hypo-allergene pleister en laat dit 24 uur zitten. Bij natuurlijke cosmetica is de kans al kleiner dan bij traditionele producdten, maar als er een reactie optreedt, gebruik de zalf of crème dan niet. Vraag om medisch advies als de irritatie enkele dagen aanhoudt en/of verergert.

Wat maakt aQuara verzorgingsproducten verschillend van andere natuurlijke cosmetica?

De verzorgingsproducten worden ambachtelijk bereid en zijn enkel samengesteld op basis van natuurlijke werkzame stoffen. Zij bevatten dus geen overbodige toevoegingen, bijvoorbeeld ter verfraaiing van het product. Koudgeperste plantenoliën, 100 procent pure bloemen- en kruidenwaters en essentiële oliën van biologische oorsprong of wildpluk, vormen steeds de basis. Alle producten zijn volledig plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. De producten zijn zo min mogelijk bewerkt of verhit, zodat hun natuurlijke werkzame stoffen behouden blijven en zodat er geen therapeutische eigenschappen verloren gaan. Er worden nooit minerale oliën toegevoegd. Op die manier wordt er geen film over de huid gelegd, worden de poriën niet afgesloten en kan de huid ten volle blijven ademen en haar functie blijven uitoefenen. De producten bevatten geen alcohol of glycerine, en zijn gemaakt zonder synthetische kleur- en geurstoffen of conserveringsmiddelen. Conservering gebeurt enkel door middel van essentiële oliën en/of tarwekiemolie (vitamine E). Dit betekent wel dat de cosmetica per badge enigszins van kleur kunnen verschillen, en dat ze over het algemeen minder lang houdbaar zijn dan traditionele verzorgingsproducten. De houdbaarheid varieert, gaande van een jaar voor crèmes en lotions op waterbasis, tot meerdere jaren voor vette zalven en oliën. Het is dus afhankelijk van product tot product. Voor meer informatie over hun houdbaarheid en de beste bewaaromstandigheden, raadpleeg ook altijd het etiket.
Doordat er geen tensiden of zeepmakers aan de kleishampoo en tandpasta zijn toegevoegd, zullen deze producten niet schuimen. Dit zal even anders aanvoelen als je een traditioneel product gewend bent. De reinigende werking van de kleishampoo ligt in de kleibasis zelf, waardoor schuimakers overbodig zijn. Bij de tandpasta zorgen kokosolie en natuurlijke zouten voor de reinigende werking. Door deze samenstelling is de tandpasta wat zoutachtig van smaak en enigszins anders van structuur, wat een beetje wennen kan zijn. Je hebt er echter slechts heel weinig van nodig, een klein mespuntje volstaat.

Hoe worden natuurlijke verzorgingsproducten best bewaard?

Crèmes en lotions op basis van hydrolaten bewaar je liefst in de koelkast. De werking zal hierdoor niet veranderen, maar de houdbaarheid wordt wel aanzienlijk verlengd, van minimum zes maanden tot minimum een jaar. Alle andere producten zet je best koel en donker weg en kun je zo jaren bewaren. Valt het toch voor dat je een product even te warm hebt bewaard en wordt het daardoor te vloeibaar of gaat het schiften, dan is het meestal voldoende om het potje goed door te roeren met een schoon lepeltje, of de flacon eens krachtig te schudden, en het product daarna weer koel weg te zetten. Is een product te vast/hard geworden door het te koud te bewaren, dan kun je het even warmer wegzetten om het weer vloeibaarder te maken. Vaak is het zelfs al voldoende om de crème of zalf even tussen je handen te wrijven. Door je lichaamstemperatuur zal het product dan snel smelten.

Meer informatie?

Een actuele prijslijst met een overzicht van alle aQuara producten vind je op deze pagina. Een korte beschrijving van elk product vind je hieronder terug per categorie: