Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Arnica, natuurlijke pijnstiller

aromatherapie en kruidenadvies, foto arnicaveld

Valkruid of Wolverlei (Latijnse naam Arnica Montana) is een meerjarige plant die van nature voorkomt in bergachtige gebieden. Momenteel is het kruid in onze streken jammer genoeg zo zeldzaam geworden dat het voorkomt op de lijst van beschermde plantensoorten.

Arnica bevat een aantal giftige stoffen en kan daardoor niet inwendig of op open wonden worden gebruikt. Toch zijn er heel wat medicinale toepassingen. Al in de Middeleeuwen was de plant bekend als middel voor wondbehandelingen en werd het gebruikt in vele middeltjes tegen hartfalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de flavonoïde in valkruid de doorbloeding van de kransslagaders bevordert en zo het hart beter laat functioneren.

Arnica wordt veel toegepast in de fytotherapie of kruidengeneeskunde. Bij spierpijn, bloeduitstortingen en zere plekken kan een aftreksel van de bloemen gebruikt worden. Ook omslagen met Arnica kunnen hierbij verlichting geven. Verder komt valkruid voor in Tandpasta, haarwater en andere cosmetische producten. Het wordt ook ingezet tegen alopecia androgenetica, een vorm van kaalheid.

In de klassieke homeopathie wordt Arnica vaak gebruikt, vooral in acute gevallen. Op lichamelijk niveau biedt het middel verlichting bij kneuzingen, blauwe plekken, spierletsels, breuken, insectenbeten, ongevallen, en bij operaties (ook preventief). Op emotioneel vlak wordt het gegeven bij angsten, uitputting, rusteloosheid of recent opgelopen traumatische gebeurtenissen zoals het verlies van een dierbaar persoon.

In de aromatherapie is Arnica een zeer populair en veelzijdig middel. Uit de bloemen wordt een etherische olie gewonnen, en er wordt een medicinale olie of maceraat verkregen door de bloemen te laten trekken in een plantenolie. Dit maceraat stimuleert de doorbloeding en is één van de beste middelen voor de behandeling van kneuzingen, blauwe plekken en verstuikingen. Bovendien kan Arnica veel verlichting geven bij reumatische klachten en pijnlijke of met ontsteking gepaard gaande huidaandoeningen. Het maceraat kan puur worden gebruikt, maar wordt meestal verdund in een andere plantenolie en gecombineerd met etherische oliën. Dit geeft een uitstekende massageolie voor een koude, bleke, slecht doorbloede huid, en voor de behandeling van spierproblemen. Arnica wordt vaak toegevoegd aan sportmassageolie en is een goede basis voor zalven of balsems tegen spier- en gewrichtsklachten.

Valkruid vermindert pijn, is verwarmend en werkt herstellend. Het is daardoor goed in te zetten bij gewrichtsontstekingen, jicht, spataderen, littekens, reuma, sportblessures en niet bloedende verwondingen. In mijn praktijk gebruik ik Arnica regelmatig in spierontspannende massageoliën. Ook bereid ik een verwarmende en herstellende balsem op basis van Arnicamaceraat en etherische oliën. Deze geeft goede resultaten bij allerlei gewrichtsletsels en spierklachten.
Heb je nog vragen over dit veelzijdige kruid of de toepassing ervan? Neem dan gerust contact met me op.