Je lichaam aan het woord
Voor de meesten onder ons is ziekte iets dat bij het leven hoort. We gaan naar de dokter voor een pilletje of zalfje en dan gaat het wel weer over. Hierbij vergeten we dat gezondheid de normale toestand is van ons lichaam. Ziekte zou eigenlijk niet mogen of moeten bestaan. We weten niet meer hoe het voelt om echt gezond te zijn. Luisteren naar ons lichaam, dat is de boodschap. Maar dit vraagt de nodige tijd en aandacht.
Elk pijntje, elke klacht, elke ziekte die ons treft, is een signaal van het lichaam dat er iets fout loopt. Door invloeden van buitenaf dringen allerlei gifstoffen ons lichaam binnen. Een vervuilde lucht, het drinkwater, roken, alcohol, stress, magnetische straling, onze voeding, enz.
Voel je je niet goed? Dan adviseer ik je om, voordat je een pilletje neemt, eerst eens te gaan zoeken naar de oorzaak hiervan. Je zult zien dat je die vaak snel kunt achterhalen. Misschien heb je bijvoorbeeld teveel of iets verkeerds gegeten, heb je de hele dag onder te hoge spanning of stress gestaan, of heb je te zware lichamelijke arbeid verricht.
De volgende maatregelen kunnen al een heel deel van de dagelijkse kwaaltjes voorkomen of genezen.
Zorg voor een gezonde, evenwichtige voeding, met groenten en fruit als basis. Drink voldoende zuiver water en sla vooral geen maaltijden over. Dit wil heus niet zeggen dat je nooit meer mag genieten van een gezellig etentje, of dat je nooit een glaasje wijn mag drinken bijvoorbeeld. Alles met mate, daar komt het op neer.
Neem voldoende beweging. En neen, je hoeft daarvoor heus niet elke avond uren in het fitnesscentrum door te brengen. Neem bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk in plaats van de auto. Stap een halte vroeger uit de bus of tram en wandel een stukje. Parkeer de auto een eindje verderop in plaats van vlak voor de deur. Neem de trap in plaats van de lift. Kleine dingen die je al een heel eind op weg helpen.
Zorg voor voldoende slaap, rust en ontspanning. Ga steeds op hetzelfde uur naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op. Plan regelmatig vrije tijd in, momenten voor jezelf, maar ook tijd met je gezin en/of met vrienden.
En als er toch iets misloopt met die wonderbaarlijke machine die wij ons „lichaam” noemen?
Mijn advies is: probeer bij kwaaltjes eerst natuurlijke middeltjes uit. Antibiotica helpen niet altijd, en ze doen in veel gevallen meer kwaad dan goed. Ze bestrijden weliswaar de symptomen, maar ze doden tegelijkertijd met de ziekteverwekkers ook de goede bacteriën in je darmen, en zorgen vaak voor ongewenste schimmelinfecties of andere vervelende bijwerkingen. Vaak moet je tegelijk met een antibioticakuur een medicijn nemen tegen schimmel, of een maagbeschermend middel. Dat is niet voor niets zo.
Er zijn mogelijkheden genoeg om ons lichaam te helpen zich op een natuurlijke manier te herstellen. We moeten het dikwijls helemaal niet ver gaan zoeken. Denk maar aan de kruidenthee met citroen of honing waar je naar grijpt bij een verkoudheid of keelontsteking.
Homeopathie en osteopathie zijn in onze maatschappij vast en zeker de meest bekende en erkende natuurlijke geneeswijzen. Verder heb je nog acupunctuur, chiropractie, allerlei vormen van massage, kruiden- en bloemenremedies, en nog vele andere eeuwenoude methoden die hun heilzame werking in het verleden meer dan bewezen hebben. Ze werken in op het gehele lichaam en pakken de oorzaak van de problemen aan.
De meeste traditionele medicijnen en behandelingen bestrijden enkel de symptomen van een ziekte of klacht. Naar de onderliggende oorzaak wordt vaak niet eens gevraagd of gezocht. De natuurlijke geneeskunde bekijkt de mens als één geheel, zoekt de oorzaak van de problemen op en stimuleert het lichaam zichzelf te herstellen. Dit zorgt voor een betere weerstand en een groter gevoel van algemeen welzijn.
Dit alles neemt echter niet weg dat je moet blijven luisteren naar je lichaam. Als een bezoek aan een arts noodzakelijk is, aarzel dan niet hem te contacteren. De verschillende vormen van geneeskunde, zowel de natuurlijke als de traditionele, kunnen elkaar perfect aanvullen, en zouden dat eigenlijk ook meer moeten doen.