Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Winterkwaaltjes

De herfst is in het land. De dagen worden korter, natter, guurder en kouder. De winter zal niet lang meer op zich laten wachten. Wat mij betreft heeft elk seizoen charmes en is er bijvoorbeeld niets zo heerlijk dan na een fietstochtje in de regen dichtbij het vuur te zitten met een kop warme chocolademelk of thee, of op een koude avond onder een dekentje te kruipen met een goed boek. Maar er zijn ook de ellendige winterkwaaltjes die bij velen onder ons weer stilaan de kop op steken. Wat kunnen we hier zelf zoal aan doen? Ik geef je graag enkele tips, kort uitgelegd en in begrijpelijke taal.

Gezonde levensstijl

Alles begint bij een krachtig immuunsysteem. Ben je gevoelig voor griep, verkoudheden of andere virussen die rondwaren? Zorg er dan voor dat je gewapend bent tegen de aankomende koudere periode. Dit kun je allereerst doen door er een gezonde levensstijl op na te houden. Neem voldoende beweging, hou een regelmatig slaap-waakritme in de gaten op na en drink genoeg water. Eet voldoende groenten en fruit, volkoren granen en peulvruchten. Aangevuld met gezonde vetten uit noten, zaden, pitjes en bij voorkeur plantaardige oliën. Zet ook eens gefermenteerde voedingsmiddelen zoals (plantaardige) yoghurt en zuurkool op het menu, die je weerstand verhogen. Als je hier gevoelig voor bent, bedenk dan dat zuivelproducten zoals melk en kaas zeer slijmvormend zijn en beperk de inname hiervan. Uit een gevarieerde en gezonde voeding halen we normaal gesproken alle vitamines en mineralen die we nodig hebben. Twijfel je daar toch aan, neem dan eventueel een voedingssupplement tijdens de wintermaanden. Vooral vitamine D is hierbij belangrijk. Normaal gesproken kan ons lichaam dit zelf aanmaken met behulp van zonlicht, maar aangezien dit in de winter minder voorhanden is, kampen veel mensen met een tekort hieraan. Daarom kan het nuttig zijn, vooral voor kinderen, ouderen en zieken, om in deze periode een vitamine D supplement te nemen. Vraag hierover eventueel raad of meer uitleg aan je huisarts. Het kan ook goed zijn om, zeker als je je hier zorgen over maakt, eens per jaar je bloed te laten controleren op eventuele tekorten.
En ja, velen zullen het niet graag horen, maar onderzoek heeft al meermaals uitgewezen dat suiker je immuunsysteem ondermijnt. Wees daar dus zeer zuinig mee, of vermijdt geraffineerde suikers. Neem eens je toevlucht tot stevia of fruit om je behoefte aan zoet te vervullen. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees ook eens deze blogpost.

Andere preventieve maatregelen

Heb je ondanks een gezonde voeding nog steeds vaak een verkoudheid, griep of ander virus te pakken? Overweeg dan om je weerstand aan het begin van de herfst preventief alvast op peil te brengen. Kruiden als kattenkrauw (Cat's Claw) of rode zonnehoed (Echinacea purpurea) kunnen hierbij helpen. Deze vind je bij je apotheek of natuurwinkel, in de vorm van thee, in capsules, tabletjes of druppels, wat je verkiest. Er zijn ook weerstandsverhogende kruideninfusies verkrijgbaar, met meestal een combinatie van kruiden die samen een krachtig mengsel vormen. Ook deze vind je zeker en vast bij een natuurvoedingswinkel in je buurt. Daarnaast kan aromatherapie je helpen om je weerstand te verhogen. Als je een verstuiver of verdamper hebt, kun je hierin enkele druppeltjes van een weerstandsverhogende mix van essentiële oliën doen, of een paar druppels Niaouli, Ravensara of Eucalyptus. Heb je geen verstuiver, dan kun je enkele druppeltjes op een hoek van je hoofdkussen of beddenlaken sprenkelen. Ter ondersteuning van het immuunsysteem is dit een krachtig receptje: 10 druppels Rozenhout, 2 druppels Lavendel, 2 druppels Ravensara en 5 druppels Sandelhout verstuiven in de leef- of slaapruimte.

Toch ziek?

Maar wat als je ondanks al deze maatregelen toch een virus te pakken hebt? Ook dan biedt de natuur je heel wat mogelijkheden om er sneller vanaf te raken of de symptomen te verzachten. Een welbekend, maar niet te onderschatten middeltje is de warme kop kruidenthee voor het naar bed gaan. Salie, tijm, vlier of een combinatie van deze kruiden geven verlichting bij verkoudheden, griep en koorts. Ga je niet graag zelf aan het mengen, neem dan meermaals per dag een weerstandsversterkende kruideninfusie. Eventueel kun je hieraan nog een lepeltje honing of agavesiroop toevoegen, waarin je een druppeltje essentiële olie van Citroen of Tea tree oplost om de werking te versterken.
Een bad op lichaamstemperatuur kan ook verlichting geven als je ziek bent. Zeker als je daarna lekker in bed kunt uitzweten.

Aromatherapie tips

Ga je graag zelf aan de slag met kruiden en essentiële oliën, dan zijn hier enkele nuttige tips. Let op! Lees best eerst mijn andere blogpost over dit onderwerp.

  • Voor een antivirale inhaleerolie meng je 2 milliliter Eucalyptus globulus met 5 milliliter Eucalyptus dives en 2 milliliter Ravensara. Dit mengsel is ideaal om te verstuiven bij griep of andere virale infecties. Je kunt ook een paar druppels ervan op een zakdoekje doen en meerdere malen per dag inhaleren.
  • Ook effectief, op dezelfde manier te gebruiken bij griep of verkoudheid, is 20 druppels Salie, 20 druppels Rozemarijn en 20 druppels Eucalyptus globulus.
  • Om de vervelende symptomen van verkoudheid te verzachten, meng je 20 druppels Eucalyptus globulus, 20 druppels Rozemarijn verbenon, 20 druppels Tea Tree en 20 druppels Tijm. Sprenkel 1 tot 2 druppels van dit mengsel op een zakdoekje en inhaleer meermaals per dag.
  • Een niet te warm bad van 10 tot 20 minuten geeft ook verlichting bij verkoudheid. Voeg hieraan 2 druppels Pepermunt, 1 druppel Tea Tree, 1 druppel Tijm en 1 druppel Lavendel toe, opgelost in een emulgator zoals badzout of een neutrale badolie.
  • Als je last hebt van sinusitis is het heilzaam om 20 druppels Mirte met 20 druppels Ravensara en 20 druppels Eucalyptus dives te vermengen. Inhaleer regelmatig 2 druppels van dit mengsel.
  • Als je kinderen last hebben van verkoudheid of een vervelende hoest 's nachts, verstuif dan in hun slaapkamertje 6 druppels Niaouli, 2 druppels Sinaasappel en 2 druppels Cajeput. Dit mengsel bevordert de slaap en verzacht de symptomen.
  • Bij verkoudheid of griep is dit recept bij kinderen, maar ook voor jezelf, zeer heilzaam: meng 50 milliliter kokosolie op kamertemperatuur, 10 druppels eucalyptus radiata, 10 druppels echte tijm, 10 druppels grove den, 10 druppels venkel en 10 druppels lavendel goed door elkaar. Smeer hiermee tot vier keer per dag borst en rug in, of wrijf de voetzolen ermee in en doe warme sokken aan voor het naar bed gaan.
  • Als je geveld bent door de griep is het effectief om 2 druppels Mirte, 2 druppels Grove Den en 2 druppels Citroen te mengen met een emulgator. Dit mengsel voeg je toe aan aangenaam warm badwater, waarin je iedere dag 20 minuten baadt.
  • Bij een verkoudheid maak je een kopje kruidenthee met en lepeltje kurkuma, een scheut vers citroen sap, een plakje verse gember, een snuf zwarte peper en wat honing of agavesiroop.
  • Heb je last van een keelontsteking, keelpijn of heesheid, warm dan een kopje puur appelsap op, waaraan je een plakje verse gember, een scheutje citroensap en een lepeltje kaneel toevoegt.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of weet je niet waar je bepaalde ingrediënten kunt vinden? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag verder. En hoe dan ook wens ik je uiteraard een virusvrije winter toe.