Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Welkom

Welkom bij aQuara, de plek voor gezondheidsadvies, producten en behandelingen op maat.
Voor meer info, zie het menu hierboven.

Op de startpagina vind je op regelmatige basis een eenvoudig recept of een gezondheidstip. Hou deze website dus zeker in de gaten! Bekijk mijn blog en volg aQuara via Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Aromatherapie en zwangerschap

Vaak wordt mij de vraag gesteld of je tijdens de zwangerschap nu wel of niet essentiële oliën mag gebruiken. Daarom wil ik er graag wat over schrijven op mijn website.

Is aromatherapie veilig bij een zwangerschap?

De meningen over het gebruik van essentiële of etherische oliën tijdens de zwangerschap lopen nogal uiteen. Sommige therapeuten raden het helemaal af, anderen promoten het vanaf de dag van conceptie tot tijdens en ook nog na de bevalling.
Zelf ben ik van mening dat aromatherapie zowel gedurende de zwangerschap, als daarna tijdens bevalling en kraamtijd, zeer ondersteunend kan werken voor moeder en baby, mits je de nodige voorzichtigheid aan de dag legt. Het is meermaals bewezen vanuit diverse internationale onderzoeken dat aromatherapie de fysieke, vervelende bijverschijnselen van zwangerschap kan verminderen. Het gaat hier onder andere om misselijkheid, braken, maagzuur, rugpijn, opgezwollen benen en enkels. Daarnaast helpt aromatherapie ook om de emotionele achtbaan, veroorzaakt door de hormonen, beter in balans te brengen, zodat stemmingswisselingen en huilbuien verminderen. Opgelet: lees eerst de algemene uitleg over aromatherapie en de te nemen voorzorgsmaatregelen in mijn
eerdere blog op deze website.

Extra voorzorgsmaatregelen

 • Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap moet je goed opletten welke oliën je gebruikt. Menstruatiebevorderende en weeënopwekkende oliën zoals Pepermunt, Nootmuskaat, Salie, Duizendblad, Kaneel, Rozemarijn, Marjolein, Basilicum, Anijs en Venkel moeten vermeden worden tot kort voor de bevalling.
 • Vermijd alle essentiële oliën de eerste drie maanden van de zwangerschap wanneer er een reële kans bestaat op een miskraam.
 • Wanneer je aromatherapie wilt toepassen tijdens je zwangerschap of bij je pasgeboren baby, neem die dan nooit in via de mond. Gebruik dan 1% tot 1,5% oplossingen van etherische oliën in een basisolie zoals Zoete Amandel of Jojoba.
 • Informeer altijd je (huis)arts, gynaecoloog of vroedvrouw, als je gebruik maakt of wilt gaan maken van aromatherapie.

Toepassing van aromatherapie

Welke toepassing wordt gekozen, is enigszins afhankelijk van de te verzorgen kwaal en de persoonlijke voorkeur. Ik geef een aantal mogelijkheden.

 • Verdampen: voor velen wellicht de meest bekende methode. Wat water met een paar druppels olie in een aromalampje (een soort kuipje met een kaarsje eronder) en de heerlijke geuren zullen je omringen en ontspannen. Vooral in perioden van slapeloosheid en tijdens de weeën kan dit erg aangenaam zijn.
 • Verstuiven: dit werkt nog beter, omdat er hier geen warmte aan te pas komt, waardoor de oliën hun werkzame stoffen ten volle behouden. Dit doe je via een speciaal daartoe voorziene verstuiver/vernevelaar, waarin je water doet, met een paar druppels essentiële olie. Dit wordt dan als een soort mist in de ruimte verspreid, in hele kleine druppeltjes. Daardoor wordt de olie nog beter door ons lichaam opgenomen.
 • In bad: een badmengsel kan verschillende uitwerkingen hebben, afhankelijk van welke olie of oliemengsel je neemt. Let op: etherische oliën lossen niet op in water en moeten daarom altijd eerst gemengd worden met een neutrale badolie. Op die manier worden de oliën mooi over het water verdeeld. Tijdens en na de zwangerschap kan de huid heel gevoelig zijn. De plantenoliën verzorgen en voeden de huid dan op een natuurlijke manier.
 • Massage: tijdens de zwangerschap wordt massage vaak, zeer onterecht, afgeraden. Het kan zelfs heel heilzaam zijn tijdens die periode van 9 maanden. Het is gunstig om het lichaam voor te bereiden en vaak ook heilzaam voor de baby. Wel wordt geadviseerd weinig druk te gebruiken en de onderbuik de eerste 3 maanden niet te masseren. Los de etherische oliën op in een draagolie, zoals Jojoba of Zoete Amandel, en masseer hiermee het lichaam naar behoefte, met zachte bewegingen. Dit kan niet alleen ontspannend werken, maar kan ook zwangerschapsstriemen voorkomen of verminderen.
 • Inname: neem NOOIT oliën in tijdens de zwangerschap en vraag voor het inwendig gebruik van essentiële oliën sowieso altijd advies aan een natuurarts of aromatherapeut!
 • Natuurlijke verzorgingsproducten: afgestemd op de zwangere huid en verrijkt met essentiële oliën, hebben een aangename geur en verzorgen de huid. Gebruik altijd crèmes en zalven op plantaardige basis, zonder minerale oliën.

Enkele nuttige tips

 • Lavendel en Mandarijn zijn ideaal voor een rustgevend bad. Neroli werkt ontspannend en heeft een aangename geur. Sandelhout en Ylang Ylang brengen evenwicht en harmonie.
 • Doe bij ochtendmisselijkheid of spijsverteringsproblemen een druppel Gemberolie op een zakdoekje en snuif de geur goed op. Opgelet: vermijd Pepermuntolie! Die werkt ook goed tegen misselijkheid, maar is niet aangewezen tijdens de zwangerschap.
 • Tegen zwangerschapsstriemen kun je vanaf de 4de maand de buik masseren met 100 milliliter Zoete Amandelolie met 15 druppels Mandarijnschil, Wierok en/of Neroli. Opmerking: er zijn hiervoor ook kant-en-klare oliën en balsems verkrijgbaar.
 • Bij voortijdige weeën kan massage met Marjolein (Origanum Majorana) een goede ondersteuning zijn, maar raadpleeg ook hier eerst je arts of vroedvrouw.
 • Masseer buik en onderrug tijdens de eerste fase van de bevalling met 10 druppels Scharlei en 10 druppels Jasmijn, opgelost in 100 milliliter Zoete Amandelolie. Gebruik dit mengsel pas als de weeën begonnen zijn. Het kan veel van de spanning wegnemen. Het kan leuk zijn voor je partner om zo meer deel te nemen aan de bevalling. Maar doe dit alleen wanneer jij je er goed bij voelt en geef indien mogelijk aanwijzingen over wat je al dan niet fijn vindt.
 • Verstuif wat rustgevende en desinfecterende Lavendelolie in de bevallingsruimte. Of neem indien mogelijk, en als je dit aangenaam vindt, een ontspannend Lavendelbad.
 • Bij de babyblues kan Ylang Ylang in de verstuiver of in een massageolie de hormonen tot rust brengen.
 • Om de melkproductie op gang te brengen en te houden, kun je de borsten tussen de voedingen door masseren met Zoete Amandelolie, waarin een paar druppels Venkel, Karwij en Majoraan zijn opgelost. Dit werkt ook ontspannend en voorkomt pijnlijke borsten, stuwing en borstontstekingen.
 • Bij tepelkloven is een natuurlijke Goudsbloemzalf op plantaardige basis, verrijkt met essentiële oliën van Lavendel, Cipres en Strobloem, zeer heilzaam.
 • Niaouli, Eucalyptus radiata en Grove den zijn helzaam om te verstuiven bij luchtweginfecties, en veilig zowel voor zwangere vrouwen als baby's.
 • Oregano, Zonneroos en/of Ravintsara in de verstuiven versterken de weerstand.
 • Mandarijn, Lavendel en Kamille, opgelost in Zoete Amandelolie, is een ideaal mengsel als verzorgende babyhuidolie of voor in bad.
 • Majoraan, Kardamom en Lavendel in Zoete Amandelolie werkt goed ter verlichting van darmkrampjes bij baby's. Masseer hiervoor het buikje in wijzerzin. Doe dit best niet vlak na een voeding.
 • Bij reflux kun je enkele druppels Kamille of Lavendel verstuiven in de kamer. Dit verzacht en werkt zeer goed ter ondersteuning van osteopathiebehandelingen. Kamillethee (pure kruideninfusie) werkt verzachtend en mag ook aan baby's gegeven worden.

Tot slot

Het is dus wel duidelijk dat aromatherapie ook bij zwangerschap prima kan worden ingezet. Neem echter altijd de allerbeste kwaliteit essentiële oliën, overschrijd de aangegeven dosis niet en raadpleeg bij twijfel steeds je arts, gynaecoloog of vroedvrouw.
Zit je nog met vragen naar aanleiding van deze blog? Conntacteer me dan gerust.

2020/02/24 22:19 · Sofie Van Grieken

Gezondheid en Wellness

gezondheid en wellness, foto rozeblaadjes

Een optimale gezondheid begint bij de juiste voeding en voldoende vochtinname. Maar ook regelmatig bewegen en genoeg rust en ontspanning zijn van groot belang. Als we vertrekken vanuit deze basisregels, en als we de signalen van ons lichaam ter harte nemen, kan ons organisme heel veel - al dan niet medische - problemen zelf oplossen. Toch zijn er wel eens momenten in het leven dat we het moeilijk hebben, of waarop een duwtje in de goede richting welkom is. Een ontspannende of stimulerende massage, aromatherapie, bachbloesems of kruiden kunnen een gezonde levensstijl op een natuurlijke en aangename manier ondersteunen.

aQuara staat voor persoonlijk advies en producten die afgestemd zijn op jouw noden en behoeften. Wil je een paar kilootjes kwijt, weet je niet goed hoe een evenwichtig menu samen te stellen, zijn er lichamelijke of emotionele klachten waar je iets wilt aan doen? Ik help je graag op weg om deze kwaaltjes op een milde, natuurlijke manier aan te pakken. Op mijn blog vind je alvast wat tips en recepten om je op weg te helpen!

Bij aQuara kun je terecht voor individueel voedingsadviesof een aromatische maar ook voor een persoonlijke ondersteuning bij het heilzame gebruik van kruiden, aromatherapie en bachbloesems. Voor de huid bied ik je een gamma van ambachtelijk bereide, natuurlijke verzorgingsproducten aan, afgestemd op jouw huidtype, en eventueel op de specifieke problemen die je wilt aanpakken.

Voor meer informatie of een afspraak: contacteer mij vrijblijvend.